Een vrijblijvend aanbod of vrijblijvende offerte; doen of niet?

Menig offerte begint met de woorden “Bijgaand ontvangt u ons vrijblijvend aanbod/onze vrijblijvende offerte”. Waarom zou je dat eigenlijk doen en hoe zit dat juridisch?


Eerst even over aanbod en aanvaarding

Met een offerte doe je de klant een aanbod. Als de klant dat aanbod accepteert, dan is er sprake van een overeenkomst. Dat noemen we aanbod en aanvaarding. Dat kan schriftelijk, maar ook mondeling kan er een overeenkomst tot stand komen. Onderstaand voorbeeld bevat alle belangrijke elementen (kernbedingen) om van een aanbod te kunnen spreken, dat bij aanvaarding leidt tot een overeenkomst.

Voorbeeld aanbod

Hierbij doen wij het volgende aanbod:

- Het stofferen van uw 3-zitsbank en fauteuil.

- 7 meter stof van het merk Ploeg, productcode A240.

- Inclusief transport (halen en brengen).

- Totaal prijs is € 1.490,- excl. 21% btw.

Waarom een vrijblijvend aanbod of vrijblijvende offerte?

Dit is de bedoeling. Een vrijblijvende offerte wordt heel vaak uitgebracht om de prospect, de potentiele klant, niet te veel onder druk te zetten. De leverancier wil er eigenlijk mee zeggen: “U zit niet vast aan deze offerte. Slaap er gerust nog een nachtje over.”

Dit betekent het echt. Een vrijblijvende offerte mag juist door degene die hem uitbrengt, de leverancier nog gewijzigd worden. Als de klant de vrijblijvende offerte accepteert, dan mag je de offerte, jouw aanbod, nog wijzigen. Is de klant het niet met je aanpassingen eens, dan moet hij onmiddellijk de offerte afwijzen, anders zit er hij er alsnog aan vast.

Voorbeeld vrijblijvend aanbod

Hierbij bieden wij u de volgende vrijblijvende offerte aan:

- Het stofferen van uw 3-zitsbank en fauteuil.

- 7 meter stof van het merk Ploeg, productcode A240.

- Inclusief transport (halen en brengen).

- Totaal prijs is € 1.490,- excl. 21% btw.

 

Wil je echt goed werken in je offertes?
Bel ons! Wij staan voor je klaar!


Is het commercieel wel slim?

Geef de klant zekerheid. Waarom zou je überhaupt een vrijblijvend aanbod willen doen? De klant heeft dan nog steeds weinig zekerheid en dat is juist waar veel klanten naar op zoek zijn. Dus geef de klant zo min mogelijk reden om ‘nee’ tegen je aanbod te zeggen. Doe een goed, concreet en vast aanbod. Een aanbod waar je als ondernemer ook achter kunt staan.

En wat met jouw zekerheid? Soms ben je zelf nog niet 100% zeker van je zaak. Bijvoorbeeld als je eigen leverancier dagprijzen hanteert, of als je inkoopprijzen om een andere reden sterk fluctueren. Je wilt tenslotte niet dat de klant na een half jaar ‘ja’ zegt, dan je inkoop dan met 50% gestegen is.

Loop zelf geen risico

Minder risico met een aanvaardingstermijn. Je loopt minder risico als je in je aanbod een aanvaardingstermijn noemt. Als die periode verstreken is, vervalt je offerte automatisch weer. Aanvaardt de klant dan toch nog je aanbod en je wilt dat accepteren, doe dat dan schriftelijk.

Voorbeeld aanvaardingstermijn

- Deze offerte is geldig tot en met vrijdag 20 mei 2016. Hierna vervalt dit aanbod.

- De aanvaardingstermijn van deze offerte bedraagt veertien dagen na dagtekening. Na deze termijn vervalt de offerte.

Minder risico met stelposten. Bij bepaalde werkzaamheden kun je altijd tegen onvoorziene omstandigheden lopen. Bijvoorbeeld omdat je leidingen moet omleggen. Om dan voldoende ‘speelruimte’ te hebben, kun je stelposten opnemen. Dat is een voorlopige opgave als werkzaamheden nog niet nader kunnen worden vastgesteld. Maar ook hiervoor geldt: hoe meer onzekerheden in de offerte, hoe kleiner de kans op de opdracht of order.

 

Dus wat moet je nu weten?

Samengevat moet je het volgende weten:

  • Een vrijblijvende offerte is vrijblijvend voor de leverancier.
  • Jij kunt als leverancier nog onder een vrijblijvende offerte uit.
  • Een vrijblijvende offerte is commercieel minder sterk.
  • Hanteer eventueel een aanvaardingstermijn of stelposten, als je risico’s wilt beperken.

 


oamkb sittard tip Een vrijblijvende offerte is vrijblijvend voor de leverancier en komt voor de potentiele klant minder sterk over. Hanteer eventueel een aanvaardingstermijn, als je mogelijke risico’s wilt beperken.Vragen? Sparren?
Plan direct een afspraak met een van onze adviseurs