2 jaar ziek en dan? Ontslag en transitievergoeding?

Er is op dit moment veel te doen: werknemer is 2 jaar ziek en dan? Je kunt voor deze werknemers een ontslagvergunning aanvragen en als niet te verwachten is dat zij binnen zes maanden weer aan het werk kunnen, wordt die vergunning meestal ‘gewoon’ verleend. Tot zover geen probleem. Maar hoe zit het dan met ontslag en de transitievergoeding? Lees verder …


2 jaar ziek en dan nog transitievergoeding?

Als je een werknemer ontslaat die twee jaar of langer bij je heeft gewerkt, moet je hem de transitievergoeding betalen. Dat geldt dus óók als je een werknemer ontslaat die twee jaar ziek is geweest. En juist daarover is op dit moment veel te doen.
 
Ga maar na, je hebt de werknemer dan twee jaar zijn loon doorbetaald terwijl hij niet heeft gewerkt, je hebt kosten gemaakt en moeite gedaan om de werknemer te re-integreren en als kers op te taart moet je de werknemer dan ook nog een transitievergoeding betalen. 

Hoe zit het alweer met de transitievergoeding?

Het is misschien wel goed om eerst even op een rij te zetten hoe het ook al weer zat met die transitievergoeding. Je moet deze vergoeding dus betalen aan iedere werknemer die twee jaar of langer bij je heeft gewerkt. 
 
Hoeveel is die transisitievergoeding? De hoogte van deze vergoeding hangt af van het maandsalaris en het aantal dienstjaren. De vergoeding is maximaal een bruto jaarsalaris (max. € 76.000,- bruto).

Er zijn uitzonderingen. In al deze gevallen heeft de werknemer géén recht op een transitievergoeding.

  • als de werknemer is ontslagen doordat hij ernstig verwijtbaar gehandeld heeft;
  • als hij jonger is dan 18 jaar en gemiddeld minder dan 12 uur per week werkte;
  • als hij is ontslagen omdat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt;
  • als de werkgever failliet is gegaan;
  • als de cao een voorziening kent die gelijkwaardig is aan de transitievergoeding,

Als je hem na 2 jaar niet ontslaat

Volgens het Burgerlijk Wetboek moet je de zieke werknemer twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Die loondoorbetalingsverplichting stopt dus na 2 jaar (officieel 104 weken), ongeacht of de werknemer nu nog bij jou in dienst is of niet. Je kunt er dus voor kiezen de werknemer niet te ontslaan, maar ‘gewoon’ in dienst te houden. 
 
 

Slapend dienstverband. Er wordt dan wel gesproken van een ‘slapend’ dienstverband: de werknemer is nog wel in dienst maar werkt niet meer en krijgt geen loon. Het voordeel is dat je geen transitievergoeding hoeft te betalen. Helaas is er ook een nadeel.

Het nadeel van niet ontslaan. Om te beginnen bestaat de kans dat de werknemer na verloop van tijd beter wordt. In dat geval zal hij aankloppen bij zijn werkgever, bij jou dus. En omdat er nog een dienstverband is, zal je hem weer werk moeten geven. Als je dat prima uitkomt, dan is er uiteraard geen probleem. Houd er echter wel rekening mee dat dit ook geldt als de werknemer vele jaren later beter wordt.

 
 

Vragen over ontslagkwesties?
Bel ons! Wij staan voor je klaar!

Sommige rechters vinden het niet fatsoenlijk

Verder loop je het risico dat de rechter zal beslissen dat je alsnog een vergoeding moet betalen. Dat zit zo… Er zijn stemmen die beweren dat het niet fatsoenlijk is van een werkgever om de werknemer niet te ontslaan, enkel en alleen om geen vergoeding te hoeven betalen. Er was al een rechter die zei dat dit inderdaad niet fatsoenlijk is, maar het niet verwijtbaar genoeg vond om de werknemer toch een vergoeding toe te kennen (RBMN:2015:5495). 
Maar let op, een andere rechter kan daar zomaar anders over denken en de werknemer wél een vergoeding toekennen en ook in hoger beroep kan de uitkomst anders zijn. Met deze nieuwe wetgeving kan er nog van alles gebeuren.
 

En dan de minister nog

Minister Asscher heeft onlangs gezegd dat hij serieus gaat kijken naar deze klachten en dat hij zo nodig bereid is de wetgeving aan te passen. Ons advies is dan ook om nog even te wachten met het ontslag van een zieke medewerker totdat duidelijk is of de minister nog iets gaat aanpassen. Kun of wil je niet wachten of de minister past niets aan, dan is het goed om de situatie goed onder ogen te zien. 
 
Staat als een paal boven water dat de werknemer niet meer terug zal komen, dan kun je overwegen hem met een slapend dienstverband in dienst te houden. Maar als er ook maar een kleine kans is dat de werknemer op termijn weer kan werken, is het wellicht beter geen risico te nemen en hem toch maar te ontslaan.
 

oamkb sittard tip Een werknemer moet je 2 jaar loon doorbetalen. Als hij/zij daarna nog steeds ziek is en je wilt hem/haar ontslaan, dan moet je ook nog transitievergoeding betalen. Je kunt overwegen om de werknemer dan in toch in dienst te houden, maar dat is niet zonder risico’s. Speelt dit momenteel bij jou, neem dan snel contact op. Wij houden voor jou in de gaten of de minister nog iets gaan aanpassen, want er is momenteel veel over te doen.Vragen? Sparren?
Plan direct een afspraak met een van onze adviseurs