Je koopt een stockphoto voor je website, je bestelt een app voor je telefoon of je neemt een abonnement op MS Office 365. Je doet eerder zaken in het buitenland dan je denkt. Hoe zit het dan met de btw? En hoe moet je dat boeken?
Staatsecretaris Wiebes heeft aangekondigd dat per 1-1-2017 de gebruikelijkloonregeling voor innovatieve startups wordt verlaagd. Is dat voor jou interessant? Komt de bv nu voor jou dichterbij?
De Hoge Raad moest eraan te pas komen om de zakelijke kostenaftrek van de werkruimte in de huurwoning veilig te stellen. Zo mogen ondernemers die hun huurwoning ook bedrijfsmatig gebruiken de huurkosten aftrekken van de bedrijfswinst. Wat is het criterium?
Stel, je hebt een of enkele werknemers met een tijdelijk contract dat je niet kunt of wilt verlengen. Je moet dan het ontslag aanzeggen. Wat zijn de spelregels waaraan je je moet houden om extra kosten te voorkomen?
Een van je werknemers krijgt te maken met loonbeslag. Er zijn dus grote problemen. Wat moet en kun je daar als werkgever mee? Tips over loonbeslag werkgever.
Bij veel ondernemers in Limburg is onlangs onrust ontstaan over de fiscale gevolgen als ze een zzp’er willen inhuren vanwege een zwangerschap, ziekte of verlof van een werknemer of bij uitval van de ondernemer zelf. Wat is er aan de hand? Waarover stelt men zich vragen? Mag je een werknemer tijdelijk vervangen door een zzp’er?
Het zou je maar gebeuren; een fikse hagelbui of storm treft je bedrijf en je hebt voor duizenden euro’s schade. Na veel gedoe is de verzekeraar bereid een deel van de kosten te vergoeden en stort dit bedrag op je bankrekening. Is deze ontvangen schade-uitkering belast? En is deze uitkering dan ook belast met winstbelasting? Hoe zit dat precies?
Fijn, je bent gebeld door een potentiele klant en je hebt een afspraak. Als je deze klant ontmoet, heeft hij binnen enkele seconden een indruk van je. Waar hou je rekening mee om een goede eerste indruk te maken, want met een slechte eerste indruk wordt de kans op een order steeds kleiner.
Sinds kort staat het BSN (Burger Service Nummer) op de achterkant van het paspoort. Dat is voor jou als werkgever belangrijk om te weten in verband met de identificatieplicht. Hoe zit dat alweer?
De vermogensrendementsheffing in box 3 wordt naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2017 gewijzigd. Wat zijn de plannen? Blijft het een horrorbox of wordt het beter?
Onlangs schreven we al over “beursdeelname ja of nee”. Stel, je staat nu op een beurs, hoe steek je dan je tijd in de juiste mensen? Oftewel: hoe kun je de beursbezoekers kwalificeren? Een aantal beurstips op een rijtje.
Tussen 1 oktober 2013 en 31 december 2014 kon iedereen een schenking van maximaal € 100.000 belastingvrij ontvangen, mits deze werd gebruikt voor de eigen woning. In 2017 keert belastingvrij schenken als regeling weer terug, in een iets andere vorm.
Je zit er als werkgever niet op te wachten, maar het kan zo maar gebeuren dat een werknemer er een potje van maakt. Je praat en praat en praat met hem of haar. Moet je dan al die gesprekken ook formeel bevestigen en opnemen in het personeelsdossier?
Wij krijgen regelmatig de vraag of het gunstig is om de privéwoning ‘op de zaak te zetten’ (vermogensetikettering). Dat is nog zo 1-2-3 niet te zeggen. Je moet namelijk een bepaalde periode vooruit kunnen kijken. Wat moet je doen als je jezelf ook deze vraag stelt?
Zeker nu banken steeds voorzichtiger worden met het verstrekken van financieringen neemt crowdfunding een steeds grotere vlucht. Voor investeerders is dat zeker niet zonder risico, vandaar dat de AFM nieuwe regels heeft gesteld om investeerders beter te beschermen. Er gelden sinds kort nieuwe, strengere regels voor crowdfundingplatforms. AFM crowdfunding regels …
Er zijn talloze beurzen waar ondernemers hun bedrijf en product of dienst onder de aandacht brengen. Denk aan landelijke BtB-beurzen (Horecava), regionale BtB-beurzen (Ondernemersvakdagen Limburg – BBB Maastricht), plaatselijke initiatieven en ook concumentenbeurzen. Beursdeelname: hoe beslis jij of je mee doet of niet?
Stel, dat je voor je bedrijf (een BV) op zoek bent naar een nieuw bedrijfspand en je krijgt het aanbod om een BV over te nemen waarin alleen dat bedrijfspand zit. Een onroerend goed-BV. Hoe gunstig of ongunstig is dat en waar moet je dan verder aan denken?
Er is op dit moment veel te doen: werknemer is 2 jaar ziek en dan? Je kunt voor deze werknemers een ontslagvergunning aanvragen en als niet te verwachten is dat zij binnen zes maanden weer aan het werk kunnen, wordt die vergunning meestal ‘gewoon’ verleend. Tot zover geen probleem. Maar hoe zit het dan met ontslag en de transitievergoeding? Lees verder …
Als ondernemer moet je de markt kennen en volgen. Dat doen je concurrenten ook. Zij spelen net als jij ook in op veranderde marktomstandigheden. Daarom is het slim om je concurrenten wat in het oog te houden. Hoe pak je zo’n concurrentieanalyse slim aan?
Heb je een slecht jaar achter de rug? Dan kun je je verlies verrekenen met winsten uit het verleden óf uit de toekomst. Dan noemen we verliesverrekening carry back en carry forward. Wat komt daar bij kijken?
Als je je bedrijf aan je kinderen wilt nalaten of wilt schenken, dan moeten zij opnieuw belasting betalen. Gelukkig is er zoiets als de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF), ook wel de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) genoemd.
Menig offerte begint met de woorden “Bijgaand ontvangt u ons vrijblijvend aanbod/onze vrijblijvende offerte”. Waarom zou je dat eigenlijk doen en hoe zit dat juridisch?
Net als vrijwel iedere ondernemer krijg ook jij waarschijnlijk van tijd tot tijd te maken met een (geheel of gedeeltelijk) onbetaalde factuur, omdat de klant een klacht heeft. Of met een oninbare vordering vanwege betalingsonmacht of het (dreigende) faillissement van een klant. Kun je dan de btw terug vragen? En zo ja, hoe?
De rechtsvorm van een bedrijf is het ‘juridische jasje’ wat op tal van momenten in het bestaan van een bedrijf een rol speelt. Ondernemen kan in de vorm van een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (Vof) of een besloten vennootschap (BV). Hoe weet jij nu of jouw juridische jasje nog goed past? Oftewel of jouw rechtsvorm nog wel de juiste is? Misschien moet je wel je rechtsvorm wijzigen?
Als ondernemer investeer je omdat dit goed is voor je onderneming. Maar als je dan investeert op een milieuvriendelijke wijze, dan kan dat ook nog eens goed zijn voor je portemonnee. Wist je dat de belastingaftrek soms zelfs méér kan zijn dan de investering? Lees meer over MVO, MIA (Milieu-investeringsaftrek, Vamil, Milieulijst 2016 en Kia (Kleinschaligheidsaftrek).
Als het gaat om een belastingcontroles dan heeft de fiscus zeer ruime bevoegdheden. De controlemogelijkheden van de fiscus lijken vaak op gespannen voet te staan met de privacy. Ook bij de controle op het privégebruik van de ‘auto van de zaak’ en de controle van jouw kilometerregistratie / rittenregistratie haalt de fiscus alles uit de kast. Wat moet je weten? En wat zegt de rechter?
Je kunt om diverse redenen een BV willen starten. Dan ben je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) verplicht jezelf een minimum salaris uit te keren. Hoe zit dat met dit zogenaamde gebruikelijk loon? En wat als je al een BV hebt? Mag je je dan in bepaalde gevallen ook minder loon uitkeren?
Je wilt meer omzet en meer verkopen. Een zakelijke klant gunt je echter de opdracht of order niet omdat hij je aardig vindt. Goed persoonlijk contact helpt natuurlijk wel, maar het is niet de doorslaggevende factor. En dat is ook niet de prijs! Maar wat zijn dan wel de belangrijkste factoren? En ook interessant: hoe beïnvloed je die?