Crowdfunding: niet alleen een goede financieringsvorm, maar ook een goed marktonderzoek

Crowdfunding is voor ondernemingen een goed middel om aan een financiering te komen. Bijkomend zijn er nog meer voordelen.

OAMKB Sittard - Geleen begeleidt crowdfunding-aanvragen voor een vaste prijs, welke meegefinancierd wordt: neem contact  op voor de voorwaarden.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een marktplaats: er is vraag en aanbod van geld. OAMKB Sittard - Geleen werkt samen met het crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl Hier worden de aanvragen online geplaatst. De ondernemer biedt een rente percentage. De investeerders beleggen kleine bedragen in een zelf gekozen onderneming.  De ondernemer presenteert zijn of haar plannen op de site van het crowdfunding platform  en vraagt geïnteresseerden om de onderneming voor een deel (doorgaans een paar honderd euro) mee te financieren. Meestal kennen ondernemer en investeerders elkaar niet.

Hoe gaat dat in de praktijk? De ondernemer meldt zich met zijn ondernemingsplan bij OAMKB Sittard - Geleen. Wij hebben veel businessplannen gezien en kunnen beoordelen of de onderneming een goede businesscase heeft. Vaak stellen we samen nog het ondernemingsplan bij. Wij kijken ook of de financiële uitwerking van het ondernemingsplan klopt of we helpen deze uit te werken. We ondersteunen ook in het schrijven van de pitch die je nodig hebt om je aanvraag neer te zetten voor investeerders.

Wij dienen de aanvraag in bij het crowdfunding platform. Vervolgens vindt er nog eens een screening op kredietwaardigheid plaats door het crowdfunding platform. Bij akkoord wordt de aanvraag online gezet. Zowel de beoordeling vooraf als de pitch van de ondernemer zijn heel belangrijk, want aan de hand daarvan besluiten investeerders om te investeren. Het is een marktplaats, dus het aanbod van de ondernemer aan rente moet aantrekkelijk zijn voor de investeerders.

Crowdfunding is ook marktonderzoek

Investeerders beleggen graag in bedrijven waar ze een toekomst in zien. Wanneer een businesscase wel of niet door het publiek wordt gewaardeerd, is dit meteen je marktonderzoek. Je kunt dus al een aanvraag plaatsen voordat je zelf investeringen gaat doen voor de opstart van je onderneming om te zien of je idee aanslaat.
Als aanvrager kun je je klanten een incentive bieden: iets extra’s waar je weer klanten mee trekt. Bijvoorbeeld als je een sportschool begint, biedt je korting voor een abonnement aan investeerders.

Met crowdfunding bouw je een fanbase op, of een netwerk
Als ondernemer moet je je eigen idee promoten. Je zorgt dat al je relaties je crowdfunding aanvraag te zien krijgen en deze met je mee verspreiden via social media, via mail of persoonlijk contact. OAMKB Sittard - Geleen is één van je relaties met een groot netwerk. Zo bouw je meteen bekendheid op van je bedrijf.

Wat zijn de gebruikelijke voorwaarden bij crowdfunding?

Je kiest zelf het rentepercentage en de looptijd. Het maximum van de looptijd is 7 jaar. Vergeleken met spaarrente is de opbrengst op crowdfunding voor investeerders hoog: tussen de 6 en 10 %. Bij een faillissement van de geldvrager, is de financierder zijn geld meestal kwijt. Door niet op één onderneming in te zetten, maar de investeringen te spreiden over meerdere projecten, beperken spaarders en investeerders hun risico.

Voor welk type onderneming of project werkt crowdfunding het beste?

Elke onderneming kan een crowdfunding aanvraag doen, zowel startende als bestaande bedrijven. Sommige branches zijn lastig, omdat er al een overschot in de markt is, bijvoorbeeld: bouw, retail en horeca. Dan moet je echt een lumineus idee hebben wil je boven de massa uitkomen in de markt.  Tot nu toe zijn de aanvragen onder de 700.000,-. Het gaat erom dat je als ondernemer ziet waar de kansen liggen in deze tijd. Het criterium van aanvaarding van de aanvraag is: kun je het aflossen in de gestelde looptijd.

OAMKB Sittard - Geleen begeleidt crowdfunding-aanvragen voor een vaste prijs, welke mee gefinancierd wordt. Mail voor meer info naar marina.vanrossum@oamkb.nl.

Hoe werkt crowdfunding bij OAMKB?